23 Mount Vernon

Publikováno : 2019-05-07 19:58:42
Kategorie : Amerika

V neděli ráno vyzvedáváme Jonáše. Kempování si užili. Taky se koupali. Několik skautů našlo na pláži vedle té, kde jsme byli my, několik žraločích zubů. Mrzí mě, že jsem ještě žádný nenašel.

Výlet na Mount Vernon pořádá Fulbright nadace, takže neplatíme za vstup a máme voucher na občerstvení. Co je podstatné, právě tu probíhá vojenský festival, který se koná jednou do roka. Na domě, ve kterém Washingtonovi bydleli, se právě opravuje omítka. Dům vypadá jako kamenný, ale ve skutečnosti je ze dřeva. Trámy mají zářezy, aby imitovaly tvar pískovcového kvádru. dřevěné portály jsou omítnuty, snadno je zaměníte za kamenné.

V salonku u okrasné zahrady hraje místní historický sbor.  Hrají spolu už přes 20 let. Nejenže jsou účinkující v kostýmech, ale vědí i hodně o době, kterou připomínají. Sami o tom vypráví, nebo ochotně odpovídají na dotazy.

Vojenské ležení, které mě tu zaujalo nejvíc, je tu právě díky probíhajícímu festivalu.

Ten pán v pohledné sukýnce bude asi Skot. Všechno to jsou nadšenci a účinkují zdarma.

Vojáci předvádí bojovou techniku i taktiku.

U jednotlivých stanů si připravují na ohni oběd, jako za starých časů.

V domě kde George Washington žil, se nesmí fotit. Díky tomu, že moc neumím anglicky, nafotil jsem si přízemní místnosti a až v patře jsem pochopil znění zákazu.

Z domu je krásný výhled na řeku Potomac.

Domácí kuchyně.

V této místnosti bydleli otroci. Zvláštní místnost měli muži a ženy. Ženy bydlely s dětmi. Rodina Washingtonových přišla na kontinent v 17. století, patřili ke starousedlíkům. Mount Vernon si George Washiongton oblíbil už v dětství. Usedlost patřila ženě jeho nevlastního bratra. Od ní si hospodářství pronajímal. Na farmě se věnoval zejména pěstování tabáku. Využíval přes 300 otroků z nichž polovinu vlastnil a polovinu si pronajímal. Otroky vyženil. Jeho žena byla z jižanské rodiny, jedné z nejbohatších v USA. Washington měl morální problém s využíváním otroků. Veřejně proti otrokářství nevystupoval, ale v soukromí často zmiňoval, že tato praxe musí přestat. Říká se, že se k otrokům choval na tehdejší dobu uctivě, nicméně tělesné tresty užíval. Několikrát se stalo, že právě jeho nejoblíbenější otroci uprchli. Utekla Washingtových oblíbená komorná, která je doprovázela na cestách i výtečný Washingtonův kuchař. Washington si přál, aby byla část otroků po jeho smrti propuštěna a zbylá část po smrti jeho choti. Částečně se jeho přání vyplnilo.

V domě vedle okrasné zahrady sedí v přijímací místnosti stará paní Washingtonová. Sedí u konvičky a šálku čaje a vypráví o svém životě. Přišedší si může sednout na protější židli a naslouchat. Máte-li odvahu, můžete se na něco paní Washingtonové zeptat. Američané se zpravidla představí, uctivě osloví presidentovu choť a řeknou svůj dotaz. Paní Washingtonová měla tradiční virginskou výchovu. Starala se o domácnost. Bylo na ní, aby všude bylo uklizeno, navařeno. Starala se i o spokojenost hostů, kteří do domu přišli. Vstávali časně z rána. George Washington říkal, že žádný člověk by neměl dopustit, aby slunce vstávalo dřív než on. Georgd Washington chodil spát v 9:00 a to i když byla v domě návštěva. Washington měl spoustu povinností. Hodně cestovali. Když už byli na Mount Vernonu, chtěli si pobyt užít.

Stan George Washingtona. Pod pravým úkosem je oddělená ložnice s pevným lůžkem.

Washington si velmi cenil zahradníka, měl hezký dům a dobrý plat. 

U jednoho ze stanů si kupujeme pecen kváskového chleba a jedeme domů.