13 Shenandoah

Publikováno : 2019-01-30 00:58:27
Kategorie : Amerika

Listopad byl studený. V prosinci se oteplilo a my doufali, že už pořádná zima nepřijde. V lednu přišli velké mrazy. Během dvou dnů napadlo spoustu sněhu. Není to ve Washingtonu obvyklé. V Sligo Creeku jezdili lidé na běžkách. Na svahu u Jonášovy školy se bobovalo. Místní boby mají jiné tvary než u nás. Vypadaj trošku jako krátké široké kánoe. Sníh přináší pokoj, násobí sluneční paprsky, jakoby duši balil do peřin. Jinak je mi tu dlouhá chvíle. Máme malá okna jimiž profukuje a chladné lezavé počasí nevybízí k vycházce. Galerie jsou zavřené, protože p. Trump zastavil financování národních institucí na truc, že mu neschválili peníze na stavbu zdi s Mexikem. Děti se furt o něčem dohadujou, Jonáš má pubertu. Potřebujeme změnit prostředí a nějak se odreagovat. Zarezervovali jsme přes Airbnb ubytování poblíž Shenandoah National Parku. Shenandoah National Park je součástí masivu Appalachských hor. Je oblíbeným výletním místem obyvatel Washingtonu. Vyrážíme v sobotu ráno. Je to přes 2 hodiny cesty. Několik kilometrů před cílem se před námi vynoří silueta hor, vrcholky hor zbarvené do různých šedomodrých odstínů. Krajina před horským masivem se mírně rozvlní, po kopcích jsou potroušena dřevěná stavení, na krátko spasené loky. Černé krávy, občas koně. Před vstupem do parku je cedule, bedna s parmanentkami, které musíte vyplnit, vložit do obálky peníze, odtrhnout si ústřižek a vhodit do kovové pokladny. Jednotlivě je vstup nejdražší. Vstup lze zaplatit za auto, jste pak jako skupina, už se nepočítá kolik vás v autě bylo. My jsme zaplatili 80 dolarů, což je permanentka pro vjezd do všech národních parků v USA na jeden rok. V Shenandoach žije 600 medvědů baribal. Potkali jsme jen medvídka mývala a laň.

Vystoupali jsme na nejvyšší horu Shendonoah Old Rag. Je to krásná divočina. V lese jsou ohořelé, vyvrácené, zetlelé stromy i stromy vzrostlé. Převažují duby. V Americe se spadlé stromy neodklízí ani v parcích, nechávají se zetlít. Když je tlustý kmen povalený přes cestu. Vyřežou v něm jen špalek na šíři cesty a ten odvalí stranou.

V okolí je spoustu vinařů. Mám v plánu se na jednu vinici podívat a koupit víno na večer. To je u vinařů přibližně jednou tak drahé jak v obchodě. K vinici patří rozlehlé pozemky, hezký statek a vinárna. Cabernet frank, který jsem chtěl koupit nemají. Dvě vína co nám dávají ochutnat jsou kyselá. Koupíme si radši Kalifornské víno v obchodě. Chtěl jsem se ještě podívat do nějakého pivovaru, ale už se nám nechce nikde vláčet. Malé pivovary mě baví. Pivo z velkých pivovarů mi moc nejede. Ale v malých měli zatím vždycky pivo dobré a baví mě ta kultura okolo, mívají hezké viněty. Uvedu alespoň odkazy na pivovary, kterých je v okolí opravdu hodně:

https://oldtradebrewery.com  https://fargohnbrewing.com  https://beerhoundbrewery.com  https://pendruid.com  https://baldtopbrewing.com  https://hardywood.com/beers/

Nocujeme na farmě z 18. století. Původní stavení se nedochovalo. To stávající je z roku 1850. My jsme ubytovaní v domku pro služebnictvo. To je bílí domeček nad hlavou koně.  Statek v minulosti vlastnil mimo jiné James Medison, vrcholný politik, jeden ze zakladatelů USA a v pořadí 4. prezident USA.

Ve Washingtonu jsem objevil síť obchodů Whole Foods. Mají tam evropské sýry a uzeniny, výborný bifteky. Koupil jsem ještě barevné indiánské mrkvičky pro ozdobu.

Po příjezdu na farmu jsem si otevřel místní pivo, které jsme koupili spolu s vínem v nedalekém obchodě. Večer jsem ogriloval bifteky.S Lenkou jsme si k němu dali dobré kalifornské víno. 

Viněta vína je v 3D. Když se na ní díváte odspoda víčka má přivřená.

Pouštíme si televizi. Na jedné stanici je dokument z Německa. Američan v zapůjčené Škodě Octávii objíždí Německo. V polici jsme našli taky knížku National Geographic z roku 1933. Jsou tam fotky ze sokolského sletu. jen tam není uvedeno, že se jedná o Československo.

Dekorace ze starého rybářského náčiní.

K farmě patří tři rybníky. Po okrajích je tenká vrstva ledu, která vytváří půvabné struktury.

Rybníčky jsou nalevo od koní. Farma je velmi rozlehlá. V neděli dopoledne jsme se procházeli po farmě.

Cestou do Washingtonu jsme se zastavili na polivku a sendviče v  Real Foodu v hezkém městečku Orange. Vše bylo skvělé, výborná houska a v ní krásný kus hovězího rostbífu z místních býčků. Což je v Americe vyjímečné, bufety většinou za moc nestojí.

O Appalachských horách je na Youtube spoustu dokumentů, tady je odkaz na jeden od National Georgaphic: 

https://www.youtube.com/watch?v=9TwtkkxIe1o

V Appalachských horách je velká hudební tradice.