3 Takoma Park 2

Publikováno : 2018-09-18 16:22:26
Kategorie : Amerika

Cestou na oslavu dne práce potkáváme MH náčelníka sokola. Už jsme se jednou viděli na sokkeru (Evropský fotbal), děti ne něj hodně chodí. Hraje ho i většina holek. Tentokrát přijel i s rodinou, zveme ho na čaj. Na oslavu jdeme se zpožděním. Lenka rozeslala maily několika lidem, na které jsme dostali kontakt, že přijdeme na párty. Hned jak přicházíme dělá se kolem nás fronta. Představují se nám, hezky nás vítají, nabízí občerstvení. Anglicky umím minimálně, volám si o pomoc Jonáše. Je dobrej, v podstatě se ve všem dorozumí, chválí ho. Začne to tím, že mi tlumočí, pak si s těma lidma začne povídat sám. Anička se seznámila s o rok mladší holčičkou Z.. Nabírají si společně občerstvení a pak je společně u stolku jedí. Většinou mlčí. Ukazují si domy ve kterých bydlí. Anička ukazuje svůj deníček. Z. knížku, kterou píše. Občerstvení mají dobré. Lenka udělala vanilkové rohlíčky. Těsto se chovalo jinak, tak ho radši tvarovala do kuliček. Kuličky rychle zmizeli. Na oslavě je hodně dortů, těstoviny, párečky, trhané maso. Poté co jsem vypil lahvové pivo, všiml jsem si, že je tu i sud piva, velmi dobrá IPA. Chlapovi, co drží v ruce sklenici piva, pivo pochválím. Říká, že sud přinesl on a, že chce aby se pivo hodně pilo. Řek jsem, že ho nezklamu. Doporučil mi blízký pivovar 3 star.  Dávám se do řeči s B.. Učila se Rusky. Říká mi, že ví, že hodně Čechů umí Rusky, ale neradi Rusky mluví. Říkám, že je to i můj případ. Ale tentokrát beru Ruštinu na milost a jsem rád, že se dorozumím. Vypadají, že o nás mají upřímný zájem, což nás těší.  Často jsou to zcestovalí lidé. Jsou mezi nimi právník v oblasti správného označení potravin, jeden je biolog, jiný se zabývá ochranou Oceánu, další je právník pomáhající lidem v nouzi. Samé ušlechtilé profese. Toho, co je biolog se ptám co je to za potvory co nás na zahradě koušou. Nikdy jsme je nepřistihli při činu, ale po nohách i rukou se nám dělají svědivé pupence. Možnosti jsou různé. Nejspíš nás štípe drobný pavouček. Lenka se za celý večer nedostala k jídlu, pořád s někým mluvila. Takoma Park je pověstný komunitou, která zde žije. Slyšeli jsme, že Washington je nejevropštější z celé Ameriky a Takoma Park nejevropštější z Washingtonu. Lidé se zde hodně angažují v ochraně životního prostředí a  pomoci potřebným. U domů jsou často nápisy hlásající toleranci a jména demokratických kandidátů do senátu

V Takoma Parku tradičně žije mnoho umělců. Každou neděli probíhá farmářský trh.

Je tu Festival restaurací, Streat festival, Festival pavlačí, při němž na pavlačích domů hrají muzikanti ..........U některých domů vlají duhové vlajky na znamení, že v domě žijí homosexuálové a nestydí se za to.

Hodně lidí má na zahradě u silnice budku, ve které jsou vyskládané knížky, které si může kolemjdoucí vypůjčit.

Když má člověk přebytek věcí, vyvěsí po okolí cedule s datem, kdy a kde bude probíhat prodej ze dvora a věci s cenovkami vyskládá ve stanovený den před dům. Když za věci nechcete peníze, vystrčíte je před dům a dáte k nim ceduli, že jsou volné.

Vedle Takoma Parku je čtvrť Takoma. V Takomě mají v Takoma centru krásny velký bazén. Lidé z DC, mají vstup do bazénu zdarma. V recepci nám říkají, že i mi spadáme pod DC. Máme pochybnosti, paní nás přesvědčí, ať se zaregistrujeme a chodíme do bazénu zdarma. Při 6. návštěvě zas jiná paní řekla, že do DC nepatříme, tak už zas za bazén platíme. Bazén má na šířku 25 metrů, na délku hádám tak 70 m. Je rozdělen do třech částí, v jedné z nich jsme viděli trénovat vodní polo, jinak je příčně rozdělen na plavecké dráhy. Většinou máme svojí dráhu. Šatny a sprchy jsou čisté. Ve sprše mají tekuté mýdlo s vůní mandlí. Pisoáry jsou vyšší než u nás, jsou to takové keramické boxy. ze stran mají předěly. V porovnání s českým pisoárem je to jako by jste řídili české nákladní auto nebo Americký náklaďák. Jestli se chcete cítit jako pořádnej chlap, řiďte Americký náklaďák a močte do Amerického pisoáru. Kolem bazénu je prostorná hala s tribunou.Podél bazénu sedí na bidýlkách plavčíci, při každém prohřešku zapískají. Napomenutý je vždy uposlechne. Jedné plavčici přezdívám Whitney Houston. Je jí podobná, vlastně je hezčí. Když jí vidím, mám vždycky lepší náladu. Samozřejmě jsem ji nikdy neoslovil, dělám, že jí nevidim. U budovy Takoma centra jsou tenisové kurty. Na kurtech se neplatí žádný poplatek, je jich tu v okolí víc. Některé jsou v Sligo Creeku. To je park, který vede kolem potoka. Kromě veverek tam potkáte i jeleny. Laně můžete pozorovat ze dvou metrů. Když neděláte prudké pohyby, neutečou. Jeden jelen se nám zatoulal na zahradu. Fotil jsem ho 50 pevným objektivem. Dostal jsem se k němu blízko. Když už mu to nebylo příjemné, přeskočil plot do vedlejší zahrady.

Parky jsou často okolo potoků, nebo řeky Potomac, která Washingtnem protéká. Podél potoků vedou cyklostezky, dá se jimi dojet i do centra DC. Největším parkem je Rock Creek. Je v něm Zoo a Přírodovědecké muzeum. Vstupy do muzeí, ZOO a galerií jsou v DC volné. Zatímco ve Sligo Creeku hrávají Tenis většinou bílí Američané, U Takoma centra bývá hodně černochů. 

Zakoupili jsme rakety a začínáme hrát tenis. Moc nám to nejde míčky lítaj na všechny strany. Asi z nás nejsou nadšení. Kromě nás tu hrají tenis všichni dobře. Posledně jsem pozoroval u vedlejšího kurtu jednoho černocha. Měl trošku bříško, ale ne moc. Než mu přišel parťák rozcvičoval se , nacvičoval údery bez míčku. Hned jsem si řek, že asi moc hrát neumí, přišel se jen ukázat. Když mu přišel parťák, hráli moc pěkně. Nehráli na body. jen tak si pinkali. míček lítal nízko nad sítí. poměrně svižně. Hráli na sebe, nehonili se. Bylo vidět jak mají z každé dobré výměny radost.Přes silnici jsou dětská hřiště, stoly a lavice pro občerstvení. Na některých je šachovnice, chodíme tam hrát šachy. Vedle je hřiště na basket, tam poskakují černoši různého věku a tlouštěk. Jeden má docela pěknou cejchu. Hodí míč napravo nalevo, rozkmitá břicho, vznese se, míč poskočí na obruči a padá do koše. Kus odtud je stanice metra Takoma. U stanice je jazzový club Takoma station. Někdy bych tam rád zašel. V úterý se jammuje. 

Teď v neděli jsme byli na Takoma Park folk festivale. Probíhá v okolí Jonášovy školy. Letos  Byli 4 scény uvnitř ve škole. V Karolíně řádil Hurikán a byl strach, že se posune směrem k DC. To se nakonec nevyplnilo. Moc hezká akce. Americké káry s občerstvením. Stánky neziskových organizací, veškerá organizace je dobrovolná, všichni muzikanti účinkují zdarma. Je tu poklidná, příjemná atmosféra. Alkohol se neprodává. 6 scén, spoustu kapel folkových, folklorních, blues a country, bigbít, gospel. Když akce v 18:30 na čas skončili, lidi začali automaticky skládat židličky a dávat je na vozíky. Vybil se mi foťák, tak jsem akci nezdokumentoval.

Odkaz na stránky festivalu:

https://www.tpff.org/

Z kapel co jsme viděli, se mi líbili nejvíc tydle dvě: