15 Patuxet, Potomac, Annapolis, NAaSM

Publikováno : 2019-03-05 18:43:12
Kategorie : Amerika

V únoru za Jonášem přiletěl na 9 dnů kamarád. Rodiče ho dovezli na letiště v Mnichově, tak, aby nemusel přesedat a my pro něj dojeli na letiště v Dullesu. Na letiště je z DC velký provoz. Bylo mi dost nepříjemné, když na pětiproudé dálnici zničeho nic zmizely dělící pruhy. Naštěstí to byl jen krátký úsek. S O. jsme dělali víc výletů. Jonáše jsme na několik dnů uvolnili ze školy.

V pátek jsme jeli do Annapolis. Annapolis je hlavní město Marylandu. Je to přístavní  historické město a není nijak velké. Historická část není moc rozlehlá, ale je hezká. Městečko je  příjemné. V DC nám návštěvu Annapolis hodně lidí doporučovalo. V přístavu kotví malé lodě. V Annapolis je námořní akademie Naval Academy. Zjistili jsme, že je přístupná pro veřejnost. Kapesní nožík jsem musel schovat venku. V návštěvnickém centru jsme z poza závěsu zahlédli, jak kadeti trénují boj beze zbraně. Navštívili jsme námořnickou kapli.

V muzeu jsou fotografie absolventů, kteří se podíleli na vesmírném programu. V patře muzea jsou modely lodí staré 300 let. Když se stavěly lodě, postavil se nejdříve malý model, podle něhož se potom stavěla skutečná loď. Zatímco původní lodě se většinou nedochovali, modely jsou krásně zachovalé.

Na konci jsou ještě kostěné modely lodí od francouzských vězňů. Vyráběli je z kuřecích kostí. Kdybych to nevěděl myslel bych si, že jsou ze slonoviny.

Asi skončila přednáška. Po areálu pobíhá spoustu uniformovaných mladých mužů a žen. V přístavu stojí několik lodí nejsou moc velké. Je zde mělká voda, bitevníky kotví jinde.

Na náměstí si děti dali burgery, my s Lenkou jsme měli polivku. Já měl krabí, všichni jsme byli spokojený. Nebylo to drahé.

Na víkend jsme jeli k Potomacku, několik kilometrů před zálivem Chessapeake. Počasí nebylo nic moc, pršelo a ubytovat jsme se měli od 15:00, tak jsem cestou naplánoval zastávky u řeky Patuxet. První byla u historického domu a muzea. Muzeum bylo zavřené. Dům stojí na návrší nad řekou.

Řeka po celém toku, kde jsme ji viděli, se rozvětvuje, vytváří mokřady. Je tu hodně ptactva. Druhá zastávka je u rekonstrukce indiánské vesnice. Není tam toho moc. Na stavbě jsou použity dráty i plastové stahovací pásky, tak to není moc autentické, ale z dálky to není vidět a člověk si udělá představu.

 Další zastávka je u návštěvnického centra. V jezírku jsem viděl hibernovat želvu. Návštěvnická centra jsou v USA moc příjemná. Většinou jde o dřevěné stavby. Jsou u většiny parků. Je tam hezké čisté sociální zařízení, pítka s pitnou vodou, mapky a informační materiály, suvenýry, výstava s místní přírodou, místopisem. Tady mají i živá zvířata, rančer nám vyndal z terária místního hada škrtiče. Můžeme si ho pohladit. Hadi tam jsou tři. Je tu několik druhů želv, malá sova, podobná výru. Největší želva, kterou tu mají dorůstá v přírodě do váhy přes 30 kg.

Personál v návštěvnických centrech vás o místě dokáže informovat, má znalosti a pravděpodobně i zájem o téma. Park se dá projet autem. Cestou vidíme velké jelení stádo a velké hejno hus. Jsou krásně barevné. Do Států přiletěli zimovat z Kanady.

Ubytováni jsme v útulném bungalovu. Jsou tu čtyři ložnice, nový, pěkně zařízený kuchyňský kout. Majitelé jsou afroameričani, na zdech visí obrazy z jazzového prostředí. U domu je příjemná teráska. Jsme v rekreačním areálu zátoky Wicomico na řece Potomac. Hodně pršelo, tak je tu promáčená půda. V neděli vysvitlo sluníčko.

V dalším týdnu jsme pak ještě jeli k vodopádům Great Falls, tentokrát z levého Marylendského břehu. Je zábavnější. Tam kde skalní útesy rozdělují řeku na několik pramenů, přemosťují řeku lávky. Přecházíte přes vodopády a pod váma vře řeka.

 

Vedle vodopádů je CaO kanál s vodním výtahem. Na hladině loví volavky.

O. nejvíc zajímaly monumentální stavby v DC, ty jsme obešli v předešlém týdnu. Následně jsem ho vzal ještě k Pentagonu a na Arlingtonský hřbitov. Pentagon z blízka nijak nevynikne. Vypadá jako široká, celkem nudná obdelníková budova. U vstupní brány na Arlingtonský hřbitov jsem upozornil, že mám u sebe kapesní nožík. Hlídka ho přeměřila v dlani, schválila, že ho smí mít u sebe.

Na Arlingtonském hřbitově jsme viděli výměnu stráží a uctění zesnulých.

Ve čtvrtek jsme O. vezli na letiště. Vedle Dulleského letiště je druhá část National Air and Space Musea. V obrovském hangáru, je spoustu letadel, družic, kosmických lodí. Je tu skutečný Discoveryi, Concorde, Blackbird....

Blízko je muzeum zbraní.

Provozuje ho lobistická společnost NRA. Vstup je zdarma, jestli máte zbraň vás nikdo nekontroluje. Mám trochu podezření, že kdyby zjistili, že nemáte zbraň považovali by vás za méněcenného. Muzeum je hezké, ač ke zbraním a válečnictví nemám kladný vztah, muzeum mě zajímá. Líbí se mi design zbraní.

V muzeu je například dětský pokoj se zbraněmi hračkami, stará pouťová střelnice.

Ještě do Chipotle na burrito, pak kafe ve Starbucks a jede se na letiště.