20 New York 1

Publikováno : 2019-04-23 17:07:39
Kategorie : Amerika

New York je pecka. Jedeme autobusem. Vlak je drahý. V NY je velký provoz a obtížně se hledá místo na parkování. Doporučuje se autem do města nejezdit.

Příjezd od Washingtonu DC je industriální. Elektrárna, vlakový uzel, překladiště kontejnérů, záliv Newark a jeho delta. Fotky jsou pořízeny přes okno autobusu při zpáteční cestě v pořadí tak, jakoby se jelo do NY. Cestou do New Yorku jsme seděli na odvrácené straně.

Procházíme čtvrtí Soho. Tam jsou rozmanité obchody s originálním oblečením a designovými předměty. Lenka má od kolegyně seznam restaurací. Pro tentokrát nevaříme. New York je vyhlášený dobrými restauracemi a bistry. Prvně navštěvujeme indické bistro a ochutnáváme rolky. Jsou dobrý. Na kraji čínské čtvrti si dáváme vyhlášené domácí nudle v takovém malém bufetu.

Snažíme se najít vstup pro pěší na Brooklynský most. Je špatně značený, obtížně se hledá.

Brooklynský most je nádherný. Je z něj nejhezčí výhled na mrakodrapy.

Za mostem vstupujeme do metra a jedeme do brooklynského ubytování.

Ráno jedeme do Central Parku. Obědváme pizzu v našich oblíbených potravinách Whole Foods. Na pobočkách mívají i rychlé občerstvení, dá se tam příjemně posedět. Dvě obří pizzy nás stojí 22 dolarů.

Několik hodin trávíme v Metropolitním muzeu. Je hodně velké. Má tři budovy. My byli jen v jedné. Vstup není drahý, platí se 25 dolarů a vstupenka platí tři dny.

Jedeme metrem na trajekt. V metru je živo. Do vagonu vběhli mexičtí muzikanti. Na přestupní stanici nádherně zpívá afroamerická zpěvačka, účastnila se pěvecké soutěže X factor USA 2013. Přidal se k ní bezdomovec. Předváděl taneční kreace. Když si elegantně převazoval barevnou kravatu, která mu sloužila za opasek, báli jsme se, že dojde na striptýz.

Trajektem na Staten Island se přepravuje hodně New Yorčanů do práce. Trajekt je proto zdarma. Když jsme přišli k přístavu, hned jsme se zařadili do fronty, která nastoupila na trajekt, brzy jsme vypluli. Na Staten Islandu jsme museli vystoupit, ale pak jsme se zas zařadili do fronty, která rychle nastoupila na zpáteční cestu a loď brzy vyplula. Z trajektu je hezký výhled na sochu svobody, doky a na Manhattan.

V přestupní stanici metra jsou roztomilé sošky. Je jich tam spousty, nafotil jsem jich jen část. Pro dobré žití potřebuje člověk pytel peněz, který když s sebou vláčí, má naději. Potřebuje ho hlavně, když přichází do Nového světa, potřebuje ho hlavně v Novém Yorku.

Jen neztrácejte hlavu.

Večeři si chceme dát cestou z metra do ubytování. Vyhlídnutá italská restaurace je beznadějně plná. Naproti je ošklivý ušmudlaný čínský bufet, ale podle internetu má dobré hodnocení. Jídlo kolem šesti dolarů. Kuchyň vypadá čistě. Číňanka u okýnka je moc příjemná. Neseme si jídlo domů v boxech. Děti si prosadili, že k jídlu pouštíme seriál Teorie velkého třesku.