24 Takoma Porch Music Fest

Publikováno : 2019-05-12 15:51:17
Kategorie : Amerika

Náš pobyt se chýlí ke konci. Snažíme se ještě vidět místa, která jsme chtěli spatřit, navštívit přátele a pozvat návštěvy. Napočítal jsem, že jsme dohromady s Airbnb navštívili 17 domácností. Tak jsme si udělali přehled, jak se bydlí na východním pobřeží USA.

Posledně jsme byli u T., se kterým jsem se seznámil v Takoma Stationu. Má za manželku Češku. Je novinář a Českou republiku má rád, často tam jezdí celá rodina. T vyhrál dům ve Washingtonu DC v loterii. Washnington patří v rámci USA k méně bezpečným městům. Před dvaceti lety na tom byl ještě hůře. Město se vylidňovalo. Radnice se snažila situaci zvrátit mimo jiné tím, že zanedbané domy v rizikových čtvrtích nabídla zájemcům o trvalé bydlení zdarma. Ze zájemců se losovalo. T. byl jeden z posledních, komu byl dům přidělen. K domu dostali zájemci výhodný úvěr na rekonstrukci. Dům je moc příjemný. U dveří je vstupní hala, vytvořená ubouráním části patra. Rozhlížím se, zda je to jediná úprava, jíž bylo docílenou tak příjemného otevřeného prostoru. V rohu haly stojí klavír. Hned za halou je malý kumbálek. Je v něm kvalitní přehrávač, police jsou plné hudebních nosičů. V místnosti hraje jazzová muzika. D. usmažila na brunch palačinky z celozrnné mouky. Jsou moc dobré. D. do USA přišla studovat, pak tady dostala dobrou práci, našla si muže, narodily se jí děti. Celou dobu si říká, že je tady jen dočasně, jen ještě o kus odkládá návrat, a tak to tady má většina nových českých přistěhovalců.

Pak jsme byli pozvání také ke K., mé učitelce angličtiny. Po té, co jsem absolvoval test angličtiny, který ověřil, že má znalost jazyka je mizerná, jsem čekal, až mi přidělí lektorku. Nic za hodiny neplatím, jen na začátku jsem zaplatil vstupní poplatek 20 dolarů. Myslím, že lektoři učí zadarmo. K. je stará paní, bývalá zdravotní sestra. Několik dnů v týdnu jezdí učit zdravotní sestry do Baltimoru. Bydlí v Silver Spring v podobném domě, v jakém bydlíme my. Ten její je podstatně udržovanější. Pochází z Maine, kde je chladnějc. Příroda se jí líbí víc v Maine. Tady je zas ráda, že má zahradu, kde se dá díky teplejšímu prostředí pěstovat víc druhů rostlin. Zahradu má krásnou, z ulice by tu člověk tak příjemný prostor neočekával. Po obvodu jsou vzrostlé stromy, které zahradě dodávají intimitu. Dům je velice útulný. Vše je zařízeno v anglickém stylu od nábytku až po obrázky na stěnách. Vše je uklizené a na svém místě. Jsme pozváni na odpolední čaj. Na stole je hroznové víno, dva druhy sýru. K. napekla cookies, sladký chleba a jablečnou buchtu. Nejen že její dům je zařízen v anglickém stylu, i stát Maine ze kterého pochází připomíná Britské ostrovy a ráda vzpomíná, jak cestovala po Skotsku a Irsku.

V květnu probíhá v Takoma Parku jeden z nejhezčích festivalů Takoma Porch Music Fest. Na 21 pavlačích domů ve staré části Takomy hrají celé odpoledne amatérští i profesionální muzikanti. Pavlače jsou tradiční součástí zdejších domů. V městské knihovně je spoustu knih s fotografiemi pavlačí. Jsou tam i knihy s návody jak si pavlač postavit. Do knihovny si chodím půjčovat obrázkové knížky. Knihy o keramice a architektuře. Je tam taky hodně knih s fotografiemi mobilních domů a obytných chat, které lidi s fantazií staví z nejrůznějších materiálů do nejrůznějších tvarů. 

Někteří lidé si s sebou nosili skládací židličku. Někdo korsoval s velkým kelímkem kávy.

Na táto pavlači seděla v rohu v houpacím křesle stará paní domácí s prošedivělými vlasy,. Skrze skleněné dveře jsem viděl osvětlené schodiště uvnitř domu, byla tam pojízdná plošina pro vozík pro hendikepované.

Dnes kolem mě projíždělo krásný auto. Po celé karosérii mělo navařené různé kovové předměty. Napůl zrezlé harampádí. Bohužel nemám fotoaparát stále u sebe.

Jindy  jsem zas viděl v pomačkaném starém Fordu jet Afroameričana. Celý vnitřek vozu měl vycpaný odpadky. Kromě místa, kde seděl, byly všude až do stropu odpadky. Může to fungovat v zimně jako izolace, jestli je muž homeless. Ale teď, když je venku 25°C, mě žádný jiný důvod nenapadá. Občas tu vídám opravdu bizarní věci.