27 Keramika

Publikováno : 2019-05-15 15:51:00
Kategorie : Amerika

O jedné z místností Artur M. Sackler Gallery se říká, že je nejkrásnější místností v USA. Vymaloval ji slavný americká malíř, je v ní vystavena asijská keramika.

V galerii je hodně čínské, japonské a korejské keramiky. Artur M. Sackler Gallery se mi líbí nejvíc ze všech galerií a muzeí v DC.

V USA jsem se staral o domácnost, dobrovolničil a učil se anglicky. Snažil jsem se s Lenčinou pomocí seznámit s nějakými keramiky. Keramici se v USA většinou neživí svými výrobky, ale kurzy keramiky. 

Není tu tak jasné dělení na amatéry a profesionály. Kdo chce tvořit a tvoří, je automaticky umělec. Někdo zvládá řemeslo hůře, někdo lépe. V seberealizaci jsou tu lidé daleko odvážnější. Nebojí se, co na to řekne okolí, jestli jim to bude dost dobré, a stejně tak nesoudí druhé. Lidi, kteří prošli kurzy a osvědčili se, pomáhají při kurzu a mohou si zdarma dělat své věci. Mám pocit, že takové postavení si dotyčný hlídá a nemá zájem, aby se na jeho míst cpal někdo jiný. Nabízel jsem bezplatnou pomoc, a byl jsem proto překvapen, že nikdo nestojí o mé služby a všichni mě nabízeli, ať si zaplatím lekce keramického kurzu.

Místní keramičce Alici Sims se mi podařilo vysvětlit, že se nechci učit keramiku, že keramiku nemám jako hobby. Jsem profesionál a nabízím své služby. Alice je milá dáma. Pozvala mě k sobě na návštěvu. Vzal jsem s sebou Jonáše, aby tlumočil.

Alice Sims pochází ze Severní Karolíny, studovala keramiku na University of South Carolina. V dětství si hrála s výraznou sytě červenou hlínou, která byla všude v jejím okolí. Vkládala mámě hliněné koláčky do trouby, mazala si hlínu na nohy a vytvářela struktury na jejím povrchu.

Před domem má několik hřejivých soch.

Ráda o své práci mluví. Celou chodbu domu má vymalovanou freskami. Mystickými výjevy z celého světa, kopií Botticelliho i docela obyčejnými prostými motivy. Vcelku to připomíná fresky od Josefa Váchala, říkal jsem jí to. Posílal jsem jí odkaz na Váchalovy práce, ona mi zas poslala odkaz na Henry Mercera, kterýho jí zas připomněl Váchal. Henry Mercer byl keramik samouk. Svéráz a podivín, po rodičích zdědil velký majetek. Sbíral všechno možné. Místnosti jeho domu byly přeplněny harampádím. Nějaké to harampádí a keramika je vystavena na zámku v Mercer Museum v Pensylvánii, kde žil https://www.mercermuseum.org/ Další keramika s kachlovou výzdobou je v Moravian Pottery & Tile Works Museum o kus vedle. 

Alice vedla i keramické kurzy s bezdomovci, byli prý velmi tvůrčí. V Silver Spring se znala se všemi bezdomovci. Mezi bezdomovci prý nebyl ani jeden přistěhovalec z Etiopie.

Když jsem byl u Alice fotit, vrátila se zrovna z Irska. Byli tam s mužem na 50. výročí jejich svatby. Manžel je taky jura, hraje ještě baseball a stěžuje si, že v jeho soutěžní kategorii už jsou všichni pomalý.

Alice domluvila, že jsem pro město vytočil čtyřicet misek. Ta akce probíhá každý rok. Přežahlé misky si město kupuje. Letos jsem je vytočil zdarma  já. Děti z kroužků provozovaných společností Art For the People http://artforthepeople.org/, kterou Alice založila, misky namalovaly, město je pak prodávalo. Výtěžek byl určen bezdomovcům. Město mi pak poslalo ručně psané poděkováni a o tom, že se na akci vytočením misek podílel keramik z České republiky, referoval místní věstník.

Alice mě také seznámila s Montgomery Potters. Organizace sdružuje keramiky z okrsku Montgomery County. Schází se zhruba jednou do měsíce. Domlouvají společné výstavy, návštěvy výstav. Na schůzi je vždy pozvaný nějaký keramik z venčí, který představí svou práci. V Americe, není to jen s keramikou, se musí člověk umět prodat. Všichni zvládají mluvit před obecenstvem, jsou zvyklí vyprávět o své práci.

Montgomery potters se například podílelo na výstavě keramiků z východního pobřeží. Byla na Pennsylvania Ave, to je má oblíbená ulice v DC, v Hill Center at the Old Naval Hospital. Před vchodem probíhala ukázka výpalu raku keramiky. S dětmi jsme si namalovali a nechali vypálit misku.

Montgomery Potters vede John Chris Lenders. Chris mi nabídl, že si můžu vyrábět u něj ve studiu v Rockville svý věci. Vytrvořil jsem tam hellbendera pro pivovar Hellbender. Víc o tom je v blogu 25 Pivo.

Chris rekonstruoval studio vlastníma rukama. S pomocí svého otce. Zároveň rekonstruoval dům v Rockville, ve kterém bydlí. Nějaký čas učil na univerzitě v Číně a taky v Anglii. Žáci v Číně prý byli hodně zruční, on je učil být tvůrčí, aby se nebáli přijít s něčím novým.

Chris mi taky navrhl, jestli nechci věci ve studiu vystavit. Na výstavu, přišli přátelé z Takoma Parku a pár lidi z okruhu studia. Napekl jsem kváskový chleba a udělal čtyři varianty obložených chlebů, napekl jsem roastbeef a trhané maso, jedna byla s pomazánkou z gorgonzoly a jedna z tuňáka. Lenka upekla s dětmi linecká kolečka a vanilkové rohlíčky. Keramika se dala koupit, příspěvek byl dobrovolný, dle uvážení kupujícího. Z části výtěžku jsem uhradil občerstvení, zbytek zůstal studiu.

Chris má velmi milé rodiče. "To se mi líbí," řekla Chrisova máma." Takové barevné glazury bys měl Chrisi také používat." Smáli jsme se a říkali, že to jsou glazury, které vyráběl Chris. Chris si míchá všechny glazury sám. Některé si vymýšlí. Ve studiu glazury často obměňuje. Jsou vyrobeny tak, aby se v kýbli neusazovaly, v peci byly stabilní a dobře držely na střepu. Chris má rád, když se věci dělají jinak, než je obvyklé. Potěšilo ho, když jsem prkno na vystavované věci dal tak, že přesahovalo z jednoho pole na druhé. Má rád dobré jídlo a rád vaří. Rád sbírá houby. To mají prý američtí keramici společné, rádi sbíraj  houby a rádi vaří.

Výstavou se uzavřela má keramická práce v USA.

Patrick Swayze na keramickém kurzu.