31 Sedona

Publikováno : 2019-07-11 17:22:09
Kategorie : Amerika

Projíždíme Arizonou. Zem je neutěšeně vyprahlá. Ze Santa Fe jedeme do Sedony. Cestou poslocháme z flešky  knihu Chromý jelen. Je to jedna z mých nejoblíbenějších knížek. Pro Český rozhlas ji načetl Vladislav Mrkvička. Ta nahrávka je krásná. Kniha je vzpomínkou Siouxského medicinmana. Vypráví o svém dětství, jak získal jméno. Jak se z jeho kmene, který šťastně žil na svém území, stali psanci. Jak si pořídil první auto, jak se stal hipíkem, jak se z něho stal prašivej indián, kterej propad alkoholu. vypráví jak zmoudřel a získal nadhled... Před tím jsme poslouchali Švejka jak ho načetl Oldřich Kaiser. V autě trávíme hodně času. Cesta při poslechu rychleji ubíhá. 

Sedonu v minulosti obývali Apačové. Doporučil nám ji soused z protějšího domu z Takoma Parku. Je to jeho nejoblíbenější místo. Údolí bylo osídleno od 1100 let před n. l. Příchod Apačů se odhaduje na 15. století. Do hlubokého údolí sjíždíme v ostře točitých serpentýnách. Městečko Sedona je turistické. Hodně lidí, hodně aut, stánky pro turisty. Okolo Sedony je několik kempů, ale všude bylo plno.

Přes telefon domlouváme kemp Lo-Lo-MaiSprings Campground asi 20 km pod Sedonou. Ukázalo se to jako dobrá volba. Kemp je hezký, stranou hlavních tras. Mají tam malý levný krámek. Zaměstnankyně nám veze ukázat malým kempovým vozítkem místo, které nám vybrala. Je u potoka, okolo jsou vzrostlé stromy. V blízkosti není žádný stan. Říká, že je to její oblíbené místo. Dříve tam sama kempovávala. Teď je v kempu nastálo. Kus od nás má karavan. Je tu hodně skunků, máme před nima schovávat jídlo.

Ještě večer se koupeme. Děláme ohýnek, ráno se znovu koupeme. Kus popojíždíme. Jdeme na krátký haik kolem skály nazývané Katedrála. Cestou je na dvou místech krásné koupání v hlubokých tůních s výhledem na Katedrálu.

V poledne jedeme do Grand Canyonu.

Todle je moc hezký dokument o slavném Apačském válečníkovi, který se jmenoval Geronimo.