37 Yellowstone 2

Publikováno : 2019-07-13 17:08:29
Kategorie : Amerika

Další den projíždíme spodní větší okruh. Je na něm k shlédnutí spoustu geotermálních jevů. Dali jsme si taky za cíl setkání s divokou zvěří.

Takový malý medvídek baribal.

V těchto místech se nemá šlapat mimo cesty. Zdánlivě pevný povrch může být jen tenká skořápka, pod níž je horká syrná lázeň. Bizoni v tom asi umí chodit. Představuji si, jak se v zimě chodí k vývěrům ohřát.

Nedaleko místa, kde jsme se koupali, byla cedule pozor teritorium medvěda grizzly, častý výskyt. Lenka nás hlídala s pepřoví sprejem na medvědy. Teplota je někde mezi. Nebylo ani tak chladno, jak by svědčilo Lenky oblečení, ani tak teplo, aby bylo běžné se koupat. Přišlo mi neodolatelné neokusit zdejší krajinu též z vodní hladiny, co nejvíce se dotknout tohoto místa.

V Yellowstone National Park lze snadno potkat jednotlivé bizoní samce. Samice s mláďaty se pohybují ve větší vzdálenosti a ty je těžší natrefit. V době říje se páří ten nejzdatnější samec. Ostatním to nedovolí, když to konkurent nerespektuje, potlučou se. Na koci období říje je alfasamec totálně vysílen pářením a věčnými souboji s konkurenty. Viděl jsem dokument, bylo mi ho fakt líto, občas to alfasamec nepřežije. Evolučně, geneticky to příroda dobře vymyslela. Ale stojí mu to za to?

Jde to těžko rozpoznat, ale taková ta tmavě hnědá čmouha uprostřed je medvěd grizzly. Turisti jezdí po okružní silnici. Když se v dohledu objeví divoká zvěř, auta zastavují a jejich posádka se jde podívat. Když vidíte více stojících aut mimo parkoviště, zpravidla to znamená, že v dohledu je divoká zvěř. Měli jsme od rangera tip, že asi 2 km od nás lze spatřit grizzlyho. Když jsme viděli velkou kolonu stojících aut, bylo nám jasný, že jsme na místě. Někteří tady stáli již několik hodin. Někteří měli na stativu fotoaparáty s velkými teleobjektivy. Měli jsme štěstí. Pochvíli se medvěd zvedl. Vysral se směrem k publiku a odešel do hlouby lesa. Vnímal jsem to tak, že čekal, až ty čumilové odejdou, a když viděl, že je to jen tak nepřejde, tak se vysral, aby si ulevil od stresu, a odešel.

Když se u silnice objeví zvíře, rangeři to monitorují, usměrňují turisty. Lidé mívají tendenci přibližovat se zejména k bizonům blíže, než je doporučeno. Mají pocit, že to zvíře je klidné. Občas dojde k úrazu.

Na spodním okruhu je hodně vřídel, čmoudíků, chrličů, smrdí to tam sírou. Zkrátka takové peklíčko.

Yellowstonský národní park je nejstarší národní park na světě. Založen byl v roce 1872. Na fotce je část Yellowstonské kadrely. Jde o vulkanickou strukturu vzniklou v důsledku tří supererupcí dosud činné sopky.

Velké stádo jelenů wapiti. Chtělo by to lepší objektiv, ten pohled byl krásný.

Tady jsme konečně objevili velké bizoní stádo.

V parku se nachází okolo 110 vodopádů a velké množství horkých pramenů, bublajících bahnitých jam, horských jezer, kaňonů, erodovaných lávových proudů a gejzírů. Nejznámějším gejzírem je Old Faithful, jenž tryská průměrně po 64,5 minutách do výšky 40 m, maximálně pak až do výšky 56 m. Takto vytryskuje asi 120 let.

Video nahrál Jonáš na mobil, tedy jak on by řekl, na bramboru: