38 Rocky Mountain

Publikováno : 2019-07-14 03:48:26
Kategorie : Amerika

Z Yellowstonu jedeme přes Národní park Grand Teton. Je trochu ve stínu Yellowstonu, ale ti kdo jej navštívili, jej mají ve velké oblibě. Je podobně divoký, není tak rozlehlý. Nás tu málem chytla pěkná buřina, ale se štěstím jsme jí ujeli.

Ještě jedno velké stádo bizonů.

Míjíme městečko Jackson. Ten Slovák žijící v Salt Lake City nám říkal, že je to hezké country městečko. Má tam prý domy spoustu amerických osobností. Nepovedlo se mi to ověřit, ale prý také Johny Cash.

Tento duet Johnyho Cashe a Boba Dylana miluju. Neumím zpívat, ani hrát na hudební nástroj, ale umím si představit, jaké to je, když si spolu zahrajou dva skvělí muzikanti, co jsou na stejné vlně.

Obědváme v čínské restauraci.

Nocujeme u jezera v Red Fleet State Park . V nejkrásnějším kempu na naší cestě. Kemp je malý. Všechna místa nejsou ani obsazena. Koupeme se. Máme krásný výhled na jezero a skály. Grilujeme maso. Vstáváme na východ slunce. S rozbřeskem plaveme k protější skále, na níž jsou otisky dinosauřích stop. Chodíme po skále. Naše mokrá chodidla se dotýkají míst, kudy chodil dinosaurus. Snídáme, balíme stan.

Jedeme do Dinosaur National Monument. Je to velké naleziště zkamenělých kostí dinosaurů. Hlavní teorie říká, že v době skonu dinosaurů panovalo velké sucho. Velké množství zvířat se proto tísnilo na malém území, kde byl poslední zdroj vody. Když voda vyschla i zde, zvířata uhynula. Kosti menších živočichů odnesla voda v období, kdy přišli četnější srážky. Na místě zůstaly jen kosti mohutných zvířat. Na části skály byly kosti odhaleny. Místo bylo obestavěno z velké části prosklenou budovou, a tak vzniklo muzeum.

V okolí jsou na skalách indiánské malby.

Přejíždíme vrchol hor.  Je to velké převýšení. Nocujeme v kempu Stillwater RV and Campground. Děti už staví stan samostatně. Koupání, ohýnek, grilování.

Skalnaté hory jsou východní částí  Kordiller. Pohoří má délku více než 4 500 km a šířku 80 až 700 km. Zasahuje na území provincií a států Aljaška, Yukon Britská Kolumbie, Alberta, Washington, Idaho, Montana, Wyoming, Utah, Nevada, Colorado, Nové Mexico, Arizona. Ráno stoupáme do centrální části Rocky Mountain National Park. V Rocky Mountain National Park je největší výskyt divoké zvěře v USA. Na kraji parku navštěvujeme Visitor Centrum. Vymýšlíme trasy. Krátký hike lesem.

Pak vyjíždíme 4000 m.n.m. Před auto, které jede před námi, vběhl los. Je nemotorný, vběhl tam nečekaně, ale řidič jel pomalu a byl pozorný. Parkujeme u Alpine Visitor Centra a jdeme krátkou cestou k vrcholu.

Při výjezdu z parku se snažíme udat náš pepřový sprej na medvědy, byl docela drahý. Marně. V Rocky Mountains není tak žádaný jako v Yellowstonu.

Spíme vedle Denveru. Ubytování je přes Airbnb. Jsme v dražší čtvrti. U vjezdu do čtvrti je závora a čidlo. Na webu byl manuál, jak máme otevřít dům, jak zadat kód. Otvíráme dveře. Za chodbou je průhled do kuchyně spojené s obývákem. U velkého stolu stoluje tchajwanská rodina s tchajwanskými hosty. Večeře je tradiční s tradičním tchajwanským stolováním. Máme pronajatý suterén. Prostor je velký, pokoje rozlehlé. Lenka vaří těstoviny se špenátem. Kuchyň je u toho obýváku, tak si Lenka připadá trošku nepatřičně. Hostitelka je tam s ní. Lenka se domnívá, že proto, aby jí zbavila ostychu. Máme zvlášť ložnice. Před tou naší dospěláckou je ještě jeden prázdný pokoj.

Tím končí výlet. Už nás čeká jen cesta zpět. Kempy, které jsem si na cestě vyhlédl, májí plno. Spíme v řetězci Koa. Dnes se slaví den nezávislosti. V kempu je ohňostroj, pouští muziku. Dobré i špatné skladby. Obědváme v námi nově objeveném bistru ze sítě Odoba. Dobrá mexická kuchyně. Večer dost prší. V příštím kempu se snažíme najít suché místo. Poslední zastávka je v Cumberland. Místo mě zaujalo, když jsme jeli na západ. Visitor Cetrum je věnované Ohaio Canalu. Nedaleko se těžilo uhlí a tady kanál začínal. Město moc zajímavé nebylo. V bufetu pomalá obsluha, studený jídlo, nestálo to za moc.

Lenka má pocit, že to moc ženu. Že už chci být doma, přijdu jí unavený. Říkám, že nemusí mít strach, že už chci být doma, ale že to mám pod kontrolou.