2 Takoma Park

Publikováno : 2018-08-20 19:20:24
Kategorie : Amerika

Hlas z protějšího domu patřil šestileté černošské holčičce. Dům, ve kterém bydlíme je skromný. Okna se vyhrnují nahoru, mají jen jednu tabulku skla a špatně těsní. Kuchyňka je malá pokoje jsou malé, ale vše je dostačující. Do sklepa se jde strmě dolů a vypadá to tam jak u Homera Simpsona. Dům je cihlový, v anglickém stylu, v horní části obložený dřevem. V okolí je více podobných domů. Domy jsou buďto zděné, obložené dřevem, nebo zcela dřevěné. Ve čtvrti je spoustu zeleně. Nejoblíbenějším předmětem je houpací křeslo.

Jsme blízko velké křižovatky. Od silnice jde hluk, ale často jej přebije cvrkot jeskynních cvrčků, kteří jsou na zahradě. Na zahradě a vlastně všude jsou americké veverky. Je zábava je pozorovat.

Ve čtvrti je spoustu zeleně. Takoma Park byl původně les s potoky s průzračnou vodou. Na začátku 20. stol. si zde lidi začali stavět chaty a uchylovali se zde do přírody, protože ve Washingtonu D.C. bylo v té době špatné ovzduší. Dodnes je tu spoustu vzrostlých stromů. Je zakázané zde stromy kácet. Je to možné jen na speciální povolení a za každý pokácený strom musíte vysadit 8 nových. 

Před odjezdem jsme se snažili přes známe dopátrat lidí, kteří žili, nebo žijí ve Washingtonu DC. Všichni lidé, které jsme oslovili, byli velmi vstřícní a hodně nám poradili a za to jim dík. Nejlepším kontaktem se ukázalo spojení na náčelníka Washingtonského Sokola. Ten nám mimo jiné doporučil k bydlení Takoma Park. Manželka do té doby zoufale pátrala, protože státní školy USA jsou spádové. V těch lepších čtvrtích je menší kriminalita a lepší školy. V ulicích, které spadají pod lepší školy, jsou vyšší nájmy. Takoma Park byl dobrý kompromis. Jsme blízko New Hampshire Ave, na okraji Takoma Parku. Za silnicí už je Hyattsville. Což už je horší čtvrť, kde bydlí el Salvador. Hodně lidí ze Slvadoru, kteří sem utekli za občanské války. Je tam větší kriminalita, ale údajně jde o spory uvnitř komunity. Vyřizují si účty mezi sebou. Na silnici je velký provoz. Teď, když jsme bez auta. je dobré, že se podél silnice dá dojít do marketu, kde mají dobré ceny a slušné potraviny. Cestou je malý krámek s etiopskými potravinami. Asi 2 km na opačnou stranu je větší obchodní centrum Langley Park. V dalším bloku směrem do centra Takomy už silnice tolik slyšet není. Domy a zahrady jsou upravenější a rozmanitější a větší. Tam už by byl na nás nájem moc vysoký. Večer se jdeme pozdravit se sousedy od naproti. Jsou milí, čekali nás, upekli nám cookies. Pozvali nás na pondělní pouliční oslavu. Bude svátek práce, je volno, nechodí se do práce. Lidé z okolí si domlouvají uliční párty. Každý přinese nějaké občerstvení, někde je i muzika.

Tady je zas nějaké to blues