32 Grand Canyon

Publikováno : 2019-07-12 01:17:30
Kategorie : Amerika

První noc máme zaplacenou v kempu. Když vjíždíme do parku jsou vidět kolem cesty jeleni wapity. Volně se pohybují i po kempu.

Kemp je příjemný. Rozdělávám oheň. Cestou jsme koupili uhlí. Dřevo se smí pálit jen z místního lesa, aby se s dovezeným dřevem nezavlekli do parku škůdci. Uhlí vyjde levněji. Vstáváme brzy, v 6:00. Nemůžu najít mobil. Prohledávám auto. Ještě jednou se dívám do batohu. v půjčeném batohu jsem dal mobil na místo, kam bych jej běžně nedal. Ztratili jsme hodně času a já získal posměch, že celou rodinu honím a pak se čeká na mě.

Sestupujeme do Canyonu. V této roční době se nedoporučuje chodit v Canyonu mezi 10:00- 16:00 hodinou. Cestou do Indiánské zahrady jsou dvě místa s pitnou vodou.

Za peníze je možné sejít do Canyonu na mule. Jako pěší by jste měli mule ustoupit z cesty.

Spíme v Indiánské zahradě. To je zelená oáza , 950 m pod horní hranou Canyonu.

V Canyonu a hlavně v Indiánské zahradě je hodně ještěrek. Rád je fotím. V Indiánské zahradě teče potok. Je to oáza uprostřed pouště. Volíme si hezké kempovací místo ve stínu stromů. Kempování v Indiánské zahradě musíte mít domluvené dopředu. Posílá se žádost. Žádost musíte poslat brzy a musíte být vybráni. 

Stavíme stan. Jonáš si natahuje hamaku. Bude spát v hamace. Večer má v kempu rančerka přednášku o Grand Canyonu. Rančeři schází do Indiánské zahrady na 5 denní turnusy. V Canyonu jsou škorpioni, chřestýši i pumy. Ale když se bavíte s lidmi co v Canyonu byli většinou vám řeknou, že chřestýši v Canyonu nejsou. Asi jsou mimo hlavní cesty. Z výše zmíněného jsme v Canyonu viděli jen štíra a nějakého hada. Asi nebyl jedovatý. Rančerka objevila chřestýše vždycky tak, že nejdřív viděla rozčilující se veverku a pak, když zpozorněla, objevila chřestýše. Mívají s veverkama často svár. Chřestýš, když na něj natrefíte, nejdřív znehybní. Dělá, že tam není. Když se cítí ohrožený, výstražně chřestí ocasem. Až pak zaútočí. 

Večer jdu s Jonášem ještě na Plato point. To je vyhlídka na hraně útesu přímo nad řekou Colorado. Pozorujeme tu západ slunce. Ještě než se setmí docela vracíme se do kempu.

Vstáváme ve 4 hodiny. Cesta zpět má být náročnější. Balíme stan. V 5 vyrážíme. Nahoře jsme za 3 hodiny.